Androgén típusú hajhullás nőknél

Amíg sok férfi, még ha nehezen is, elfogadja a kopaszodás tényét, nőknél komoly pszichés problémát okozhat a korábban ragyogó hajkorona megritkulása.
A főként fejtetőre lokalizálódó férfias típusú hajhullás nőknél- nagyon sokuknak okozva problémát- az utóbbi időben egyre nagyobb arányban fordul elő.
A nők e típusú hajhullása külső jegyei alapján olyan, mint a férfiaknál, de végkifejlete nem azonos a férfiak férfias típusú hajhullásával, nem olyan mértékű és más módú: A nőknél, a férfiakénál enyhébb kopaszodás és ritkulás főleg a fejtetőn és oldalt- a halánték két oldalán - jelentkezik, de a hajvesztés szétszórtabb, egyenletesebb, és egyszerre nagyobb hajrészt érint, mint a férfiaknál. A hajzat általánosan elvékonyodik, a hajvonal a homlok és a hajas fejbőr határán nem húzódik hátra. Az androgén alopecia – mely alkati betegség - nők esetében soha nem eredményez csupasz foltokat, a teljes kopaszságot soha nem éri el. Az egész fejbőrt arányosan érintve jelentős ritkulást okoz a hajállományban, aminek következtében a fejbőr a homlok feletti zónában láthatóvá válik a megritkult haj miatt. A jelenség zsírosodással társul.

Kialakulásában öröklött tényezők mellett hormonális rendellenességek is szerepet játszhatnak. Genetikai okra akkor kell gyanakodni, ha a szülők és a nagyszülők is hajhullással küszködtek vagy küzdenek. A genetikai okokra visszavezethető hajritkulás ráadásul már fiatal, 18-25 éves korban megkezdődhet - ekkor a normálisnál nagyobb androgénhatás erősebb hajlammal párosul.
Bizonyos betegségek kapcsán a női szervezetben megemelkedhet a férfihormonok ( tesztoszteron illetve bomlásterméke) szintje, és túlsúlyba kerül a nőiekkel szemben, melynek szintje lecsökken (pl. pajzsmirigy nem megfelelő működése, veseprobléma, nőgyógyászati probléma esetén). Ekkor a szervezetben erőteljesebben érvényesül az androgén hormonok hatása, a hajgyökér érzékenyen reagál a szervezetben termelődő férfi nemi hormonra, a tesztoszteronra. Ez a hajgyökérben átalakulva lerövidítheti a hajszálak növekedési idejét, miközben megvastagítja a gyökér körüli kötőszöveteket. Így a gyökér nem jut elegendő tápanyaghoz. Ez részben a hajhagymák kisebbé válását, a gyökér elhalását, a hajszál idő előtti kihullását, majd a fejbőr egyes területein a hajhagymák sorvadását és végül kopaszságot eredményez. A legtöbb esetben nincs kimutatható hormonális eltérés. A megemelkedett androgénszint miatti hajvesztést általában más tünetek is kísérik, mint pl. pattanásos bőr, hajzsírosodás, fokozottabb férfias jellegű szőrnövekedés más tesfelületeken, menstruációs zavar, egyéb nőgyógyászati panasz.

A változó korban észlelhető hajhullás –mely főleg a 45-50 éves kor felett jelentkezik - is a női nemi hormonok – ösztrogén – szintjének csökkenésével hozható kapcsolatba, melynek hatására a hajszálak élettartama szintén számottevően megrövidül. Amikor a nők elérik vagy túllépik a változó kort, 40 -50 % - ban már megritkult hajjal rendelkeznek.

A hajhullásnak ez a típusa nagyon jól kezelhető, a folyamat visszafordítható!
A kezelés hatékonysága szempontjából viszont nagyon fontos ebben az esetben is- akár a férfiaknál - minél előbb elkezdeni a megfelelő kezelést!

A férfiaknál és nőknél jelentkező örökletes kopaszodást stresszhelyzetek, vitaminhiány, helytelen táplálkozás, különböző fertőzések, mérgezések, gyógyszerek, kozmetikumok, hőhatások, civilizációs ártalmak meggyorsíthatják.