Androgén (férfias) típusú hajhullás

Rengeteg fiatal férfit érintő, gyakran jelentkező probléma. Egy fiatalember számára a kezdődő hajhullás a kopaszodással, mint belátható következménnyel olyan megterhelés, amit nagyon komolyan kell venni. Ez a típusú hajhullás a férfiaknál a leggyakoribb, az összes hajhullásos eset 80 - 95%- át teszi ki.
A férfiaknál a korai kopaszodás - legtöbb esetben – genetikai (öröklött hajlam) illetve hormonális hátterű. A tünetek kialakulása a férfi nemi hormonokkal - azok túlsúlyával – illetve a bőrben kialakuló hormonális egyensúlyzavar kiváltotta faggyúmirigy túlműködéssel hozható összefüggésbe. A szervezet túl magas tesztoszteron szintje szinte méreg a hajnak: csökkenti a hajtövek vérellátását, és mivel a hajgyökerek nem kapnak elegendő tápanyagot, elgyengülnek és elhalnak. Ugyan a hormonok hajzatra gyakorolt mellékhatása öröklődik, de nem törvényszerű, hogy a kopaszodó szülő átörökítse a hajlamát. Tehát hajhullás nem lép fel minden férfinál, hanem csak azoknál, akik erre öröklött módon hajlamosak.

A hajhullás leggyakrabban a 18.-20. életév környékén jelentkezik.
Hogy milyen későn vagy korán indul meg a folyamat, vagy gyorsan lezajlik, avagy évtizedekig tart, és mekkora lesz a hajveszteség, és mikorra következik be, azt a gének döntik el. Ha már a 20. életév előtt fellép, általában gyorsabb lefolyással lehet számolni. 50 éves korára már a férfiaknak felét érinti bizonyos fokú kopaszság.

Androgén alopeciánál a hajhullás típusosan bizonyos területre korlátozódik: a halánték-homloki határon kétoldalt, annak két felső szélén erősebben, illetve gyakran a fejtetőn és a választékok környékén is jelentkezik, folyamatosan, lassan terjed hátrafelé. Ha a hajvesztés folytatódik, egészen addig halad, míg a fejtetőn is kihullhat a haj. A végső stádiumban a homlokon lévő kopaszság egybeolvad a fejtetőn lévő ritkulással.
A hajhullást különböző tényezők - pl. zsírosodás, korpásodás - tovább fokozhatják, felgyorsíthatják.
A hajhullás kezdetén az érintett helyen a hajgyökér megváltozik, a jelentős mértékű hajlam és az androgének hatására a szőrtüszők deformálódnak, sorvadnak, elsatnyulnak. Az előzőleg már lelassult hajnövekedés megáll, majd a hajszál kihullik. Az újonnan keletkező hajszálak lényegesen vékonyabbak, világosabbak és élettartamuk is egyre rövidebb. Végül már csak finom, alig látható pelyhek nőnek, amelyek már nem fedik el a kopaszodó felületeket.
Mivel a deformált hajtüsző új hajszálnak már nem lesz képes életet adni, kopasz, csupasz foltok is kialakulhatnak - leggyakrabban a fejtetői illetve homloki részen. A kopasz területen a bőr vékonyabbnak tűnik, mivel nincsenek benne szőrtüszők.
Legrosszabb esetben az egész fejtetőről eltűnik a haj, teljes kopaszság alakul ki, és a koponyatető fedetlen marad. Amennyiben ez fiatalon következik be, súlyos fénykárosodás lehet a késői következmény, mert a természetes fényvédő elveszik.
A folyamat lefolyása 5-20 évig is tarthat, vagy adott esetben egy köztes állapotban meg is állhat.

Nagyon fontos minél korábban elkezdeni a szakszerű kezeléseket, mert az öröklött hajhullás, ha idejében felismerik megállítható vagy lassítható!