Foltos hajhullás:

Férfiakon, nőkön és sokszor kisgyermekeken is előforduló probléma az alopecia areata (foltos hajhullás). Ekkor a haj nem egyenletesen ritkul, hanem a hajas fejbőr körülírt területén egyszerre nyugalmi állapotba kerül az összes hajtüsző és a haj hirtelen egyik napról a másikra hullik ki egy vagy több kisebb- nagyobb kerek foltban anélkül, hogy a bőrön valamilyen elváltozás észlelhető lenne. A hajszálak könnyen, fájdalom nélkül kihúzhatók, a foltok néha megnagyobbodnak és több folt össze is olvadhat. A hirtelen fellépő kerek vagy ovális kopaszodási foltok különböző méretűek lehetnek, a fejbőr ezeken a helyeken teljesen sima, hegek nem láthatók. A betegséget bőrgyulladás, viszketés, fájdalom nem kíséri.
Az alopecia areata legtöbbször a hajas fejbőrön jelentkezik, de előfordulhat a szakáll, a bajusz, a szemöldök és a szempilla területen is.

A foltos hajhullás - mely a legjobb indulatú kopaszodások közé tartozik - lefolyása kiszámíthatatlan. A meglévő kopasz területek legkorábban 2 hónap után tudnak ismét benőni, néha a visszanövési folyamat azonban több évig is eltarthat. Ugyanakkor viszont a fejbőrön újabb foltos területek alakulhatnak ki, amelyek kiterjednek és összefolynak és emiatt a kopasz terület növekedhet. A haj a kopasz folt szélén ritkul és itt rövidebb, finom hajszálak láthatók. Rendesen a kopasz terület szélén lévő hajszálak sem egészségesek, a tövük sorvadt, vékonyabb, mint a felső végük, s így a hajszálak alakja felkiáltó jelhez hasonlít. A rövid, letöredezett ún. felkiáltójel hajszál - amely a fejbőrből könnyen kihúzható- a kopaszodó terület szélén többnyire a foltok továbbterjedésének biztos jele.
A probléma sokszor magától, beavatkozások nélkül is megszűnhet, más esetekben a foltok állandósulhatnak, és a folton belül illetve a szélén hajhullás és visszanövés egyaránt tapasztalható. A visszanőtt haj eleinte vékonyabb és pigmentszegény.
Ez a betegség ritkán az egész hajra vagy testszőrzetre is kiterjedhet, és teljes kopaszságot okozhat.
Hajhullást okozhatnak a fej bőrének olyan betegségei is, amelyek a fejbőr sorvadásához, hegesedéséhez vezetnek. Ilyenkor a szőrtüszők is elpusztulnak, a hajvisszanövés ezért nem lehetséges, maradandó kopaszság jön létre, amely legtöbbször szintén foltos jellegű.
A fejbőrön a kopaszság szabálytalan alakú és elszórt foltokat képez. Ezeket enyhe gyulladás kíséri, amelyet azután bőrsorvadás követ. A szőrtüszők elhegesednek, a haj soha többé nem nő vissza.

A foltos hajhullás oka nem teljesen tisztázott. Lehet genetikai eredetű, azonban leggyakrabban
a szervezetben keletkezett gyulladásos gócok / rossz, gennyes fog, szájsebészeti- fül –orr- gégészeti gócok, krónikus epehólyag gyulladás, idült petefészek gyulladás, urológiai, nőgyógyászati probléma, candida - ez utóbbi egyre jelentősebb méreteket ölt stb./okoznak ilyen tünetet. Hormonális, toxikus illetve pszichés hatások, autoimmun betegség, nagyobb idegi, lelki megterhelés is kiválthatják. Ezek felderítése és kezelése szükséges ahhoz, hogy a haj hullása megszűnjön, és a kihullott haj vagy testszőrzet visszanőjön.