Mit tehetünk a hajhullás megelőzésére és kezelésére?

A hajhullás tehát csak akkor jelent problémát, ha a haj újraképződése nem tudja kompenzálni a hullással elveszített hajmennyiséget.
A hajhullás nagyon sok esetben eredményesen csökkenthető és meg is állítható!

A hajhullás kezelésénél első és legfontosabb lépés az ok/okok tisztázása, felderítése, majd ennek kezelése. A hajhullás legtöbb esetben nem betegség - de kellő óvatossággal kell kezelni- viszont minél korábbi stádiumban fontos felismerni a problémát és elkezdeni a kezelést. Mivel a hajhullás nagyon sokrétű, összetett probléma, okainak tisztázásához célszerű mindenképpen szakember segítségét kérni, aki ennek megfelelően a kezeléshez a legmegfelelőbb terápiát javasolja.

Érdemes mellőzni a különféle vegyszeres samponokat, mert tönkretehetik a hajhagymákat. Részesítsük inkább előnyben a természetes alapanyagú, gyógynövénytartalmú készítményeket! Kíméljük hajunkat: ne szárítsuk forró hajszárítóval, lehetőleg kerüljük a dauert és a túl gyakori hajfestését!
Életmód-és étrendváltással ( pl. fehérjebevitel csökkentése, só elkerülése ) A, B, E, F, H vitamin, béta karotin, jód, vas, cink, folsav, szilícium stb. fokozott bevitelével, egyes gyógynövények külsőleg vagy belsőleg történő alkalmazásával eredményesen felvehető a harc a hajhullás ellen és jelentősen lelassítható a hajveszteségig vezető folyamat.

Az életben nem mindig lehet felkészülni a nehézségekre, stresszhelyzetekre, melyek következtében károsodhat a haj. De ha következetesen helyesen táplálkozunk, és kényeztetjük hajunkat, akkor nagyrészt elkerülhetjük a fellépő negatív reakciókat, vagy legalábbis tompíthatjuk a tüneteket. Különösen fontos figyelni a táplálkozásra és a haj fokozott gondoskodására azokban az időszakokban, amikor eleve számítani lehet a hajhullásra, pl. terhesség után, stresszes időszakokban, fogyókúrát követően vagy ősszel és tavasszal. Ekkor ajánlatos hajhullás elleni kúrát alkalmazni, melyet a hajmosáskor alkalmazott fejbőrmasszírozás - mely mikrokeringés serkentő hatású - még hatékonyabbá tesz.

Hasznos minden olyan módszer is, amivel a hajhagymák elégtelen vérellátást fokozni tudjuk. Mivel a hajhullás általános stressz állapotra is utalhat, érdemes valamilyen stresszoldó technikát alkalmazni (jóga, masszázs, cranio sacralis terápia stb.)

Nem érdemes otthon kísérletezgetni, a reklámokból kapott pillanatnyi benyomások alapján, mert minél korábban kezdődik el a megfelelő kezelés, annál kedvezőbb a várható eredmény, másrészt a különböző csodaszerek kipróbálásával elvesztegetett pénz töredékét érdemesebb inkább az okok megszüntetésére szolgáló kezelésekre fordítani.

Általában egyidejűleg javasolt a probléma külső és belső kezelése. Külsőleg gyógysamponok, pakolások, hajszeszek alkalmazhatóak, míg belsőleg általában a szájon át szedhető készítmények fokozhatják a kívánt hatást. Hajhullás esetében a lelki gondok gyógyítására is oda kell figyelni, a lelki békét, egyensúlyt meg kell teremteni. A külsőleg és belsőleg történő, megfelelő minőségű kezelésekkel jelentősen lassítható a hajvesztés folyamata is !

A hajhullásra is igaz a más betegségekre már érvényes igazság: a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni:
Mindent meg kell adnunk a szervezetünknek, ami a hajtermeléshez szükséges: aminosavakat, vitaminokat (A, B, E, F, H vitamin, béta karotin), vasat, jódot, folsavat, cinket, szilíciumot, enzimeket, stb.. mindent, ami a hajépítéshez szükséges. Évente legalább egyszer 3 hónapos kúrát javasolt tartani bármilyen komplex táplálék kiegészítőből, amely kapható. A hiányzó vitaminokat és nyomelemeket kúraszerűen alkalmazott tablettákkal vagy természetes módon érdemes pótolni. Főleg a hölgyek esetében kiemelt fontosságú a vasveszteség pótlása.
Helyi kezelésben fontosak az energetizáló, vitaminos, hajnövekedési faktort tartalmazó samponok, a fejbőr masszírozása. A külső és a belső kezelések nem csupán az utánpótlás serkentésére, hanem megelőzésképpen is jól funkcionálnak.

Az egészséges életmód (különösen a megfelelő táplálkozás) és a haj gondos ápolása jelentősen csökkentheti a hajhullás kockázatát!

Akármi is álljon a hajhullás hátterében nem szabad arra számítani, hogy a helyzet az egyik napról a másikra javulni fog, hiszen a haj növekedése maga is egy lassú folyamat. Nyugodjunk bele, hogy nincsenek csodaszerek, melyektől hipp - hopp kinő a hajunk. Az eredmény általában hónapokkal, de minimum hetekkel a kezelés után jelentkezik.
A hajnövesztő, hajhullás elleni termékek általában olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek teljesen képesek megszüntetni a hajhullást, serkentik a matrixsejtek működését, illetve működésbe hozzák az ideiglenesen leállt sejteket, így gyorsabban benőhetnek az ideiglenesen megritkult, kopasz területek a fejbőrön.
A hajnövekedés gyorsítható növényi kivonatokkal, hajszeszekkel, a hajhagymák körüli kollagénlerakódást oldó ampullás bedörzsölésekkel, melynek alkalmazása szintén kúraszerűen javasolt.
Ha azonban a matrixsejtek elhaltak, semmiféle szer nem segíthet…

Ha a hajhullás mértéke meghaladja a napi 100 szálat vagy foltos, férfias jellegű, hajritkulást, kopaszodást tapasztalunk, ne késlekedjünk minél hamarabb hajgyógyász szakembert felkeresni, mert a hajhullásra is érvényes, hogy korai felfedezés esetén a gyógyítás is mindig sikeresebb!