Szülés utáni hajhullás

A várandósság alatt a hormonális változások hatására felborul a hajnövekedés természetes ciklusa. A női szervezetben lévő hatalmas mennyiségű ösztrogén akadályozza a hajhullást: nagyon sok hajhagyma ugyanabba a növekedési fázisba kerül, az a hajszál is a helyén marad, amely normál esetben kihullana. A kismamáknak ez által - mivel a megnövekedett ösztrogénszint serkenti a sejtosztódást a hajgyökereknél - szebb, fényesebb, dúsabb lesz a hajuk, könnyebben lehet formára szárítani és gyorsabban is nő. A kilencedik hónap után ez a folyamat abbamarad.

2-3 hónappal a szülés után az ösztrogén hormonszint visszaállásakor az addig mesterségesen megőrzött hajszálak - aminek a várandósság alatt kellett volna kihullani - egyszerre hullanak ki, vagyis a normálisnál több hajszál veszik el. Sok kismamának főleg pszichésen nehéz elviselni ezt az átmeneti problémát. Az ösztrogénszint hirtelen csökkenése nem csak hajhullást okoz, hanem következményeként a haj növekedése is lelassulhat. A hirtelen fellépő, vészes mennyiségű hajhullás miatt gyakran látványos hajvesztés alakul ki, főleg azoknál a kismamáknál, akik sokáig szoptatnak, hiszen a szoptatás sok energiát von el a női szervezettől. Ha ez kialvatlansággal, az ekkor fellépő egyfajta általános kimerültséggel párosul, ez még fokozza a hajhullás mértékét. A magzat felépítéséhez az anya szervezetének minden tartalékára szükség van, saját anyagaiból is sokat veszít, pl. fehérjék, vas, kalcium, vitaminok. Ezek hiánya is előbb utóbb komoly problémákhoz - erős hajhullás, kopaszodás, törékeny körmök, stb.- vezethet.
Tehát 6-8 hónapig teljesen természetes a hajhullás, ami általában mindig teljes hajvisszanövéssel végződik.
Ha a hajhullás mértéke később sem csökken, érdemes szakembert felkeresni!

Mindkét nemnél okozhat hajhullást a fejbőr vérellátásának romlása.

Mivel minden hajszálat külön hajgyökér táplál, amelybe a vérrel jutnak el a tápanyagok, nagyon fontos az optimális vérellátottság, amely gyengéd fejmasszázzsal elérhető. A rendszeres séta a friss levegőn, a hideg-meleg vizes váltó zuhany, vagy a szaunázás szintén fokozza a bőr vérellátottságát.
A vérkeringés rosszabbodásával a hajszemölcs nem kap friss vért és tápanyagot.
A vérellátás romlásának hátterében állhatnak betegségek, cukorbetegség, érelmeszesedés - ilyenkor beszűkülnek a hajhagymákat ellátó hajszálerek, ennek következtében a haj lassabban nő, elvékonyodik, korábban kihullik. Mivel a dohányzás is érszűkítő hatású, ez a rossz szokás is hozzájárul a hajhulláshoz. Túl sok kávé, hideg környezet rosszat tesz a fejbőr ereinek, szűkíti a vérereket, és szintén hajhullást okoz. A hajhagymák és a hajtüszők elégtelen vérellátása fokozható paskolással, kopogtatással, masszírozással. A fej vérellátását fokozhatjuk úgy is, ha hajkefével alaposan megmasszírozzuk a fejbőrt. A masszírozás lazító, ugyanakkor vérellátást serkentő hatású. Az egészséges haj a kefélés hatására nem hullik ki!