A haj öregedése és az őszülés

A szervezetünk teljes egészében öregszik, öregedési folyamata - mely egyénenként változó - 25 éves kor körül már elkezdődik. Bőrünk is egy a test szervei közül, amelyen az öregedés jelei leginkább észrevehetőek. Korunk előrehaladtával lassul a sejtek osztódása, a bőrben végbemenő folyamatok is lelassulnak: a faggyúmirigyek kiválasztása csökken, az anyagcsere lassulása miatt a bőr vékonyabbá, szárazabbá válik. Lassul a hormontermelő belső elválasztású mirigyek működése is, mely állapoton a helytelen táplálkozás, a hiányos vitamin és ásványi anyag felvétel még tovább ront: a bőr kevésbé rugalmas, vízhiányos lesz, és ráncosodni kezd.

A bőr öregedése természetes folyamat, melyet többféle- külső és belső- tényező együttes hatása befolyásol. A belső ok miatti öregedés genetikailag meghatározott, sokat nem tehetünk ellene. A külső okok miatti bőröregedést a környezeti hatások - vegyi anyagok, szmog, szél, UV sugárzás stb. - idézik elő. Fontos befolyásoló tényező még helytelen életmódunk is: a stressz, a dohányzás, a túlzásba vitt napozás a bőr korai öregedéséhez vezethet. Az alkoholfogyasztás, a tea, kávé fogyasztása értágító hatású. Mértéktelen fogyasztásuk nemcsak a bőr, hanem a szervezet működésében is rengeteg zavart okoz.

Nők esetében a menopauza is jelentős hatással van a bőröregedésre, melynek gyorsasága nagyrészt a változás korában jelentkező hormonális folyamatoktól függ. A női szervezetben az ösztrogén termelődése már a 35. és a 45. életév között csökken. Kb. az 50. életév körül a hormonszint még jobban leesik. A bőr vérellátása csökken, visszaesik a nedvességtartalma, csökken a rugalmassága, szárazabbá, petyhüdtebbé válik. A megnövekvő androgén szint miatt viszont nemkívánatos szőrzetnövekedés indul meg, erőteljesebb szőrszálak nőnek, hajhullás alakul ki és őszülésnek indul a haj is.

Bőrünk öregedése megállíthatatlan folyamat. Arra, hogy az öregedés mikor kezdődik el és milyen ütemben halad viszont hatással lehetünk.

A bőrkárosodásban és az öregedésben fő szerep jut a szabadgyököknek, melyek tönkreteszik a sejtfalat.
A szabad gyökök kialakulása- az oxidáció- sok rendellenességnek - sőt magának az öregedésnek is - a kiváltó oka. A szabad gyökök a sejtanyagcsere természetes termékei, melyek rendkívül reaktív és toxikus molekulák. A szabadgyököket nehéz elkerülni, hiszen a szervezetünkben a mindennapi élet során, folyamatosan, természetes úton képződnek. Elősegítik és felgyorsíthatják képződésüket azok a folyamatok, mikor a szervezet stressz hatásának van kitéve, legyen az lelki, fizikai vagy környezeti stressz, pl. napsugárzás, dohányzás, tartósítószerek, az antioxidánsokban alacsony étrend, röntgensugarak, vegyi - és szennyező anyagok stb.

A B6 vitamin, a C- és az E vitamin, a béta karotin és a szelén legismertebb antioxidánsok közé tartozik. A szabadgyökök romboló hatását szabályozhatjuk életmódunk tudatos alakításával. A változatos, kiegyensúlyozott, teljes értékű szerves eredetű és friss ételeket tartalmazó étrend ellátja és a szervezetet elegendő antioxidáns vitaminnal. A természetes antioxidánsok védik a szervezetet a káros szabadgyökök valamint más oxidációs sejtkárosodástól és a káros UV sugárzástól. Gátolják a szabadgyökök képződését, így lassítják az öregedés folyamatát. Bizonyos ételek-főleg a zöldségek és gyümölcsök / pl. citrusfélék, zöldleves zöldségek, sárgabarack, tök /- bőséges forrásai az antioxidánsoknak, melyek felveszik a küzdelmet a szabadgyökök ellen. Rendszeres fogyasztásuk erős védelmet biztosíthat az okozott- nemcsak a bőr öregedési folyamatát gyorsító - károsodásokkal szemben.
A fiatalság megőrzésnek egyik alappillére a helyes táplálkozás. A szükséges tápanyagok nem megfelelő mennyiségű és összetételű bevitele esetén hiánytáplálkozás alakul ki- akárcsak diéta esetében. Táplálkozásunkat egészítsük ki életkorunk, fizikai állapotunk, leterheltségünk, étkezési és életvezetési szokásaink függvényében, melyet bőrünk állapota is meghálál. Az egészséges ételek az öregedési folyamatokra is hihetetlen hatást gyakorolnak.
A bőrápolást végezzük körültekintően és lehetőségeinkhez mérten iktassunk ki minden öregedést felgyorsító tényezőt.
A mai rohanó világunkban sokunk szervezete nem jut hozzá az ajánlott vitamin-és ásványi anyag mennyiségekhez. Ezért a hiányzó anyagok pótlására ajánlatos jó minőségű vitamin-és ásványi anyag kiegészítőket szedni és megvédeni szervezetünket a szabad gyökök támadásától.

Az emberi test öregedésével párhuzamosan a haj is,- mint minden szövet- öregszik. Hajunkon az első öregedési tünetek már 25-30 éves korban jelentkeznek.

Hajunk a rendszeres mosással, napi szintű keféléssel, fésüléssel rengeteg beavatkozást él meg.
Természetes, hogy az évek, évtizedek múlásával a hajszálunk a beavatkozások miatt sem a régi már, öregszik. A hajszálat borító pikkelyréteg egy rész lekopik, emiatt a haj veszít a fényéből.
Az évek múlásával a természetes öregedés következményeként is romlik a bőr állapota, vérkeringési, felszívódási problémák alakulnak ki, lassul a sejtosztódás, így a haj növekedése is csökken. Bőrünkhöz hasonlóan a haj is veszít fiatalosságából.
Az öregedés következtében a fejbőrön a csökkenő faggyúmirigy kiválasztás miatt kevesebb zsír termelődik, amitől a haj és a fejbőr szárazzá válik. A fejünkön a felnőttkorban lévő 100.000-150.000 tüsző sűrűsége az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A szervezetben hiánytünetek léphetnek fel.(pl. vitaminhiány), a szervezet öregedésével a hajtüszők is öregszenek. Ennek következtében lelassul a hajszálak növekedése, átmérőjük egyenetlenné válik, a haj egyre jobban hullik, gyengülni, vékonyodni és ritkulni kezd. A hajgyökerek tápanyagellátása elégtelenné válik, a hajban egyre kevesebb lesz a pigment. A haj tónustalan, fénytelen lesz, töredezetté válik, és intenzívebbé válik az őszülés.

Idősebb korban a hajszemölcsök hajszál termelő működése csökken, ezért a haj megritkul és rugalmatlan lesz. Az öregségi hajhullás- mely kb. 45-50 éves kor körül kezdődik - az öregedéssel együtt járó élettani jelenség. Az előrehaladó életkorral nemcsak a hajzat színe, és mennyisége, hanem minősége is megváltozik.

A haj öregedésének és regenerálódási folyamatainak lelassulása nagymértékben függ a táplálkozástól is. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, hiszen így kielégítő mennyiségben hozzájuthat a szervezet olyan kulcsfontosságú vitaminokhoz /H, B2, B3, B6, A, stb./, melyektől tovább szép marad a bőr és a haj is.

Az öregedéssel járó szervezeti változásokat sajnos senki nem kerülheti el, így számolni kell a bőrre és a hajra gyakorolt hatásaival is. A haj öregedése természetesen nem állítható meg, de a fejbőr és a hajszál öregedési folyamata az ezt lassító speciális kezelésekkel, megfelelő hajápoló termékekkel nagyon jól kezelhető. A fejbőr öregedése olyan készítményekkel és kezelésekkel lassítható, melyek hidratálják, táplálják a bőrt és ösztönzik a hámsejtek megújulását. Az öregedési folyamatot lassító samponok összetett hatást fejtenek ki a hajra. Összetételükben ceramidok szerepelnek, melyek behatolnak a hajszálakba, helyreállítva szerkezetüket. A bennük lévő E-, B5- és PP vitaminok a hajgyökereket erősítik. A haj öregedési folyamatát lassító egyéb speciális készítmények megelőzik a hajgyökerekre nyomást gyakorló kollagén megszilárdulását, így a haj tovább megtartja fiatalosságát.

Őszülés

A hajszín igen lényeges megkülönböztető jegye az embereknek.
A haj színe függ a hajszál vastagságától és a benne lévő bőrfesték – azaz a pigment- mennyiségétől. A pigment színe és mennyisége örökletes tulajdonság. Vékony hajszál kevés festékanyaggal szőke színt ad, a vastag és sok festéket tartalmazó hajszál fekete színű.

A természetes hajszínt a melanocitáknak nevezett sejtektől kapjuk: ezek termelik a szőrtüszőkben a melanin nevű pigmentanyagot. A melanin mennyisége és minősége egyénenként változik. A melanin határozza meg genetikailag hajunk színét, és tulajdonképpen megegyezik azzal az anyaggal, amely miatt a napsugárzás hatására lebarnulunk. Egy bizonyos kor elérése után- ez egyénenként változó- a szőrtüszőkben a melanin termelése fokozatosan csökken, majd teljesen leáll. Nem termelődik több melanocita, így az új hajszálakban már nem lesz pigment, megőszülünk.
Az ősz hajat tehát azért látjuk fehérnek, mert egyáltalán nem tartalmaz festékanyagot, a belsejét levegő tölti ki. Az őszülés során nem a hajszál válik egyre világosabbá, hanem a normál színű pigmenteket tartalmazó hajszálak fokozatosan kihullanak és a helyükre már kezdettől fogva ősz, festékmentes hajszálak nőnek. Az ősz haj színét tehát vagy az eredeti szín és a fehér keveréke vagy csak a fehér képezi, mely a melanin teljes hiányának tulajdonítható.
Az évek alatt az ősz hajszálak aránya egyre nő, míg végül a hajzat teljesen kifehéredik. Ez kb. a 60.-70. életév körül következik be.
A haj melanocitái sokkal gyorsabban tűnnek el az idő múlásával mint a bőr hasonló sejtjei - a haj érzékenyebb az öregedésre. Az ősz haj viszont védettebb a hajhullással szemben.

Az őszülés a korral együtt jár. Szokásos, fokozatos formája az öregedés teljesen természetes élettani jelenségének tekinthető.
Az első nagyobb mennyiségű ősz hajszálak 30-35 év körül jelentkeznek a halántékon, majd a 60.-70.életév körül válik az őszülés folyamata teljessé.

A folyamat öröklött hajlam esetén azonban fiatalabb korban is előfordulhat. Ezt nevezzük korai őszülésnek. Kialakulásban nagy szerepe van az öröklött hajlamon túl a túlzott kávé - hús - és alkohol, illetve a zsíros, fűszeres, savanyú és savas ételek fogyasztásának, az elégtelen, vitaminszegény táplálkozásnak. A túl korai őszülés lehet lisztérzékenység, pajzsmirigybetegség, autoimmunbetegség, cukorbetegség, vészes vérszegénység következménye is.

Az őszülés a férfiaknál általában korábban jelentkezik, mint a nőkön. Az őszüléssel együtt csökken a hajszál vastagsága, rugalmassága, szakítószilárdsága és nyújthatósága is. Az ősz haj sprődebb, makacsabb, merevebb, sokkal nehezebben kezelhető, könnyebben törik, mint az eredeti.
Az őszülés időpontja és üteme legnagyobb részt öröklött tényezőktől függ. Az örökletes adottságokon kívül bizonyos idegrendszeri és hormonális tényezők is siettetik illetve késleltetik az őszülés folyamatát. A sorozatos hajfestések, a káros napsugárzás, a hajsütés és a hajvasalás is felelősek lehetnek az ősz hajszálak gyorsabb megjelenéséért. A stressz, a lelki traumák hatására megváltozik a fejbőri vérellátás és anyagcsere. A szervezet gyorsabban feléli a B vitamin készletet, így a bőr és a haj öregedési folyamata, a haj őszülése is jelentősen felgyorsulhat. A vashiányos emberek jóval hamarabb őszülnek. A vas rendszeres fogyasztásával és a szervezetbe való optimális beépülésével a haj őszülése késleltethető.

A tisztes őszes halánték lehet ugyan nagyon esztétikus és vonzó, általában mégsem népszerű. Szinte kivétel nélkül minden nő és a férfiak nagy része is szeretné elkerüli a megőszülést.

Mivel az öregedési folyamat természetes része az ősz haj, sok mindent nem lehet tenni ellene.
A megindult őszülést biztosan megállítani, az őszülés megindulását megelőzni, vagy a megfehéredett hajnak a természetes festékanyagát visszaadni nem tudjuk.

Az őszülő ember számára nem marad más megoldás, mint a hajnak a festése.

Bőrünk és hajunk őre a B5 vitamin, melynek az őszülés lelassításában nagy szerepe van.
Megfelelő táplálkozással, a fejbőr rendszeres masszírozásával, a hajjal történő visszaélés elkerülésével, a stressz csökkentésével késleltethetjük az őszülés bekövetkezését.