Hajápolás

Alig akad olyan ember, akinek a haja mindenféle segítség nélkül is éppen olyan, amilyet szeretne. Az emberek 90%-a nincs megelégedve a hajával, és többnyire van valamilyen problémája, gyakran több is, mint kellene. Hajunknak is lelke van! Ha nem a típusára való készítményekkel vagy helytelen módon kezeljük, rossz néven veszi: szálkás lesz, elveszti fényét.
Sokszor a fejbőrünk is érzékenyen reagál: a korpásodás, zsírosodás, a hajhullás, a viszketés megnehezíti életünket. Ezek a problémák egyszerűen elkerülhetők a megfelelő ápolással.

A hajápolás feladata a fejbőr tisztán tartása, a káros, külső hatások távol tartása, a hajhullás gátlása, a haj minőségének fenntartása vagy javítása, a haj színének, puhaságának megóvása, a növekedéshez szükséges feltételek javítása.

A mai rohanó éltünkben a jólápoltság egyik feltétele a tiszta haj, az egyéniségünkhöz való frizura. Az ápolt, kulturált megjelenéshez elengedhetetlenül hozzátartozik az ápolt haj is. Sajnos környezetünk igen veszélyessé vált: a szennyezett levegő, a több száz vegyszer, amivel már szinte bárhol, bármilyen tevékenység során találkozhatunk mind-mind külön kihívás a szervezetünknek. A helytelen táplálkozási szokások, az életmód, a stressz, valamint a hajápolás hiánya is látható nyomokat hagynak maguk után, minek következtében a haj megfakul, töredezik, hullik, a fejbőr érzékennyé válik, korpásodni és zsírosodni kezd.

A jó, szép és tartós frizura alapja az egészséges haj. Hogy hajunk száraz e vagy zsíros, vékony szálú vagy dús alapvetően öröklött tulajdonságainktól függ. Viszont a hajunkat nagyon sok káros hatás éri: környezeti ártalmak, a nap, a szél, az eső, klóros vagy sós víz, a légszennyezettség. Aztán ott vagyunk mi is: mit örököltünk a szüleinktől, az életkorunk, az étkezési szokásaink, végül az a mód is, ahogy a hajunkkal bánunk, azaz miként formázzuk, szárítjuk, használunk-e rá erős kémiai anyagokat: miként rontjuk a hajszálaink minőségét roncsoló festékkel, dauerral, számunkra rossz sampon használatával. Ebből is látjuk, hogy akarva akaratlanul minden nap veszélyeztetjük hajunk egészségét. Hajszálaink elvékonyodnak, töredeznek, kihullanak, fejbőrünk korpásodik.

A környezet és a szervezet harmóniája határozza meg egészségünket, melynek egyik nagyon fontos jelzője hajunk állapota. A fénylő, selymes, szép és ápolt haj bármely nő számára igazi kincset ér. A szerencsésebbek a természettől ajándékba kapják, míg másoknak komoly erőfeszítésébe kerül, hogy ilyenné varázsolják. Ahhoz, hogy a haj csodálatos ékességgé váljon és az is maradjon, állandó ráfigyelést, törődést és a típusának megfelelő ápolást, gondozást igényel.

Hajunk állapota szorosan összefügg a fejbőr állapotával: a haj egészségének és ezzel szépségének is alapvető feltétele a fejbőr egészsége- így ápolásuk egymástól elválaszthatatlan folyamat. A haj a szőrtüsző terméke, tehát mindig figyelembe kell venni, hogy egészséges haj csak egészséges- jó vérellátású, megfelelő hormonhatásokkal befolyásolt és megfelelően tisztán tartott- hajas fejbőr esetén várható.
Azt nevezik szép hajnak, amelyik fényes, rugalmas és a hajszálban a szarulemezek szerkezete és anyaga jó, ezek egymáshoz illeszkedve, sima fénylő felszínt hoznak létre.
A haj nem szép, ha a szarulemezek anyaga nem megfelelő, a hajszálakat alkotó lemezek nem jól illeszkednek egymáshoz. Ilyenkor a haj merev, fénytelen, egyenetlen szálú, töredezett végű. A baj okát elsősorban vitaminhiányban vagy emésztési zavarban kell keresni.
Az egészséges haj ápolása fontos, mert élettelen hajszál szarulemezkéi könnyen kiszáradnak, elvesztik fényüket, eltörnek.

Táplálkozásunk tükröződik a hajunkon, melynek egészsége attól is függ, mit és mennyit eszünk. A szép, erős haj erős emésztőrendszerre utal, amely megfelelően dolgozza fel a táplálékot. A bevitt táplálék befolyásolja a test kémiai, fizikai és szellemi egyensúlyát. A kiegyensúlyozott étrend és a teljes értékű táplálkozás hatalmas energiát biztosít számunkra. Az erős szervezet immunis a mérgező anyagokkal, így a stresszel szemben is. Ennek eredménye a csillogó, ragyogó haj és a bőr is.
Az egészséges szervezet 70 % - a , hajnak pedig 10%-a víz. Káros külső hatásokra a haj szárazzá válhat. Szépségét, kellemes tapintását hidratáltsága biztosítja. A vitamindús táplálkozást és a napi 2-3 liternyi folyadék elfogyasztását a hajunk is meghálálja.

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás szervezetre gyakorolt káros hatása mindenki által ismert. De kevesen gondolnak arra, hogy a szervezet meghatározás magába foglalja bőrt és a hajszálat is. A hajszál egészségét és táplálását a fejbőrben futó hajszálerek biztosítják, az alkohol és a dohányzás pedig érszűkületet idéz elő.

Ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen, nemcsak a megfelelő készítmények, a helyes életmód, hanem a káros környezeti hatások kiküszöbölése is fontos.

Vegyük sorra a környezeti hatásokat! A napsugárzás a megfelelő mértékben a bőrnek és a hajnak is hasznos. A túlzott napozás azonban kivilágosítja, kiszárítja, fénytelenné teszi a hajszálakat. Akik sokat járnak uszodába vagy a tengerparton nyaralnak, minden alkalommal alaposan öblítsék ki a hajukat, és használjanak balzsamot. Az uszodában használt fertőtlenítő szerek és a só tönkreteszi a hajat - főleg ha a haj dauerolva, festve vagy melírozva van.
A hőmérsékletingadozás is megviseli hajunkat, fejbőrünket. Télen nagy hidegben hordjunk sapkát, mert a hőmérsékletingadozás következtében a fejbőr könnyen megfázik- meleg szobából ki a hidegbe- korpásodás illetve ebből adódóan hajhullás következhet be.
A levegő szennyezettsége jelentős mértékben befolyásolhatja a haj fényét, rugalmasságát, nedvszívó képességét és a fejbőr egészségi állapotát. Az ipari létesítményekből és a közlekedésből származó ártalmas anyagok, a szénhidrogének és a kátrány szennyezik, és főleg vízhatlanítják a hajat. A nagymértékben veszélyes és mérgező gázok, a szén- dioxid és a kénhidrogén gátolják a bőrfelület légzését, ezáltal elzárják a pórusokat.
Sajnos keveset tehetünk a bőrünket érő szennyező anyagok hatása ellen. Ezek az anyagok a fejbőr pH-értékét borítják fel, ezáltal a bőr sebezhetőbbé válik a kórokozókkal szemben.
A különféle környezeti ártalmak ellen a jól megválasztott sampon és balzsam nyújt védelmet.

Étkezzünk egészségesen! A szervezetnek és így közvetlenül a hajnak is szüksége van vitaminokra.
A helyes táplálkozást elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hal, a tojás, az algák, a szójabab termékek, magok és diófélék jelentik. Valamennyi gazdag B vitaminban, sok proteint tartalmaz és bővelkedik olyan hajszépítő ásványi anyagokban, mint a kén, a vas, a cink, valamint a kálcium és a növényi olajok. Hajunk jól tükrözi szervezetünk általános egészségi állapotát, hiszen a hajhullás, hajunk fényének elvesztése betegség, stressz, valamint vitamin és ásványianyag-hiány következménye. Vitaminok és ásványi anyagok hiánya következtében a fejbőr keményebbé, vastagabbá válik. A megvastagodott fejbőr alatt olaj halmozódik fel, megindul a bőr felszíne alatti izzadás. Ennek eredménye a száraz haj és a pikkelyes korpásodás. Az egészséges hajhoz és bőrhöz nélkülözhetetlen ásványi anyagok hiánya rossz irányba befolyásolja a haj szerkezeti felépítését és a kollagén képződését. Ahhoz, hogy hajkoronánk számára mindent megadjunk, a táplálkozásra fontos hangsúlyt kell helyeznünk. Főleg diéta idején, illetve utána is vigyázzunk a megfelelő tápanyagbevitelre.

Hogy szebb legyen a hajunk, gondoskodjunk a fejbőr jó vérellátásáról! Minden hajszálat külön hajgyökér táplál, amelybe a vérrel jutnak el a tápanyagok. A vér tápanyaghiánya különösen gyengíti a hajat, ezért nagyon fontos az optimális vérellátottság, ami gyengéd fejmasszázzsal elérhető. Rendszeres séta a friss levegőn, vagy a szaunázás szintén fokozza a fejbőr vérellátását.
Korunk táplálkozási szokásai egyre kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz juttatják szervezetünket. Ez láthatóvá válik szerveink működésén, így hajunk állapotán és élettartamán is. Az egészséges táplálkozás ezzel szemben erősíti a hajat.
Az egészséges táplálkozás ezzel szemben erősíti a hajat: a szervezet igényeinek megfelelő vitaminok és nyomelemek az egész szervezet, így a haj karbantartásában is segítenek.
A hajnak leginkább a következőkre van szüksége:

A vitamin:

Kulcsfontosságú az egészséges bőr és haj számára.
A hámsejt védője. Puhán tartja bőrt és hajat, hiánya következtében csökken a faggyútermelés, a haj fénytelenné, törékennyé válik, a fejbőr korpásodik.
Az A vitamin hiány- vagy felesleg egyik jele a hajhullás.
Tojással, tejtermékekkel, májjal, halolajakkal biztosítható szükségletünk. Napi étrendünkben szerepeljenek a sötétzöld levélzöldségek (kelkáposzta, saláta, paraj, brokkoli), a sárgarépa az aszalt sárgabarack, és egyéb narancsos, sárgás - pirosas színben pompázó gyümölcsök, zöldségek.

B vitaminok:

A magyar lakosság elég nagy hányadára jellemző, hogy táplálkozásukban nem szerepel kellő mennyiségben a B vitamin, ami nem éppen változatos táplálkozásra utal.
A haj növekedése és színe a B vitaminokkal is összefügg. A vitamin hiánya a fejbőrt nagyon zsírossá teszi, kopaszodást, korai őszülést okoz. A hajhullást sokszor stressz idézi elő. Azoknak, akiket gyakran ér stressz hatás, többnyire alacsony a B vitamin szintjük.
A B vitamin az A vitaminnal együtt gondoskodik a haj fényesen tartásáról,elősegíti a haj növekedését, intenzívebbé, ragyogóbbá teszi a hajszínt.
A haj számára a B5 és a B12 vitaminok a legfontosabbak. A B5 vitamin hiánya bőrgyulladást okozhat. Tej, csiperkegomba, máj, aszalt gyümölcsök, baromfihús, zabpehely tartalmaz különösen sok B 5 vitamint.
A hajhullásban szenvedők fogyasszanak sok B vitamint tartalmazó élelmiszert: gabonaféléket, tengeri halakat, élesztőt, tojást, tejtermékeket.
Fontos szerepe van a haj egészségének megőrzésében a B 6 vitaminnak is. A vitamin megtalálható gabonacsírákban, tejtermékekben és a hüvelyesekben is. Ez az anyag akadályozza meg a túl nagy mennyiségű zsír termelődését.
A B12 vitamint az ember normális, egészséges baktériumflórája képes önmaga előállítani. Bizonyos esetekben azonban, például felszívódási zavarok esetén, vitaminhiány léphet fel. E zavarokkal antibiotikumok szedésekor kell számolnunk.
A B12 vitamin hiánya vérszegénységet okoz.
B3 vitamin a korpásodás csökkentésére alkalmazható, a haj külsejét is védi.
A B5 és B6 vitamin segíti a hajnövekedést és gátolja a zsírosodást.
B 9 vitamint / folsav / a szervezet csak nagyon rövid ideig tudja raktározni, ezért bevitelére fokozott figyelmet kell fordítani. Pantoténsavval / B5 vitamin /együtt késlelteti a haj őszülését. Fontos forrásai: máj, élesztő, hüvelyesek, levélzöldségek, továbbá az olajos magvak.

C-vitamin:

Nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez. Ez az anyag tartja össze a sejteket minden szövetben, így a hajban is. Citrusfélék, a brokkoli, a paprika és a kivi tartalmaz sok C vitamint.

F vitamin:

Hajhullásnál és bőrgyulladásnál szükséges. Hiányában ekcéma alakul ki, a haj szárazzá, a fejbőr korpássá válik.
Legfontosabb forrásai: olajos magvak, búzacsíra, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek.

E vitamin:

Másik nélkülözhetetlen vitamin a haj számára. A fejbőr faggyútermelését szabályozza, és segíti a testet a telítetlen zsírsavak feldolgozásában. Forrásai: a nem finomított extra szűz olívaolaj, a teljes magvak, az avokádó, és a diófélék.

Biotin: / H vitamin /

A hámszövet védelmi vitaminja. Hiánya zsírdús és fehérjedús táplálkozás mellett fokozza a faggyúmirigyek termelését, és seborrhoeát, bőrgyulladást, korpaképződést, ritkán a haj hullását idézi elő.
Segít megakadályozni a haj őszülését, de kopaszság és hajhullás elleni kezeléseknél is jó hatású. Legjobb forrása: a húsfélék, tejtermékek, hal és olajos magvak és a tojássárgája.

A hajszálak egészségi állapotának fenntartásához a szervezetnek nagy szüksége van a fehérjékben gazdag élelmiszerekre. A haj és a köröm 98 %- a fehérje. Ha túl sok van belőle, az több kárt okozhat, mint hasznot. A túlzott fehérjefogyasztás roncsolhatja a hajat a szervezet túl savassá tételével. És mivel a hajhullás kapcsolatba hozható a zsírban gazdag étrenddel a fehérjeszükségletet célszerűbb kis zsírtartalmú forrásokból fedeznünk. / hal, baromfi és hüvelyesek, pl. szója/

Egészséges hajszálak és a hajnövekedés nem létezik ásványi anyagok és nyomelemek nélkül sem, melyek a haj számára az erősséget, csillogást, és a kellő szilárdságot nyújtják.
A magnéziumhiány például befolyásolja a vérerek működését - ez elsőként a fejbőrön mutatkozik meg- mert ilyenkor különösen nehéz fenntartani a test egyenletes vérellátását. Zöldségfélékben, hüvelyesekben, gabonafélékben, gyümölcsökben találunk belőle sokat.
A szilícium az A vitaminnal együtt a haj egészségének megtartásában játszik szerepet. Hiánya gyengévé, töredezetté teszi a hajszálakat. Sok szilíciumot tartalmaz pl. a vörös - és a lilahagyma.
A jódhiány hajhulláshoz, idő előtti őszüléshez vezet és fénytelenné, töredezetté teszi a hajszálakat. Természetes forrásai: Tengeri halak húsa, kagyló, homár, tengeri só.
Még fontosabb a nyomelemek közé tartozó cink, amely a bőr, a haj és a köröm egyik fő alkotóelemének, a keratinnak a képződéséhez nélkülözhetetlen. Erősíti a fejbőr kötőszövetét. Ezen kívül a kollagén termelődéséhez is szükség van rá- ez utóbbi az a kötőszövet, amely a hajat benne tartja a fejbőrben. A cinkhiány tehát szintén hajhullást okozhat. A hajhullás és az őszülés mellett a legtöbb problémát a korpásodás okozza. A száraz fejbőr és a korpásodás egyaránt cinkhiányra utal. Ilyenkor cinkben gazdag élelmiszerekkel – tenger gyümölcsei, vörös húsok, tojás és olajos magvak – célszerű kiegészíteni étrendünket.
A vas a haj élettanilag nagyon fontos eleme, fontos szerepet játszik az oxigénszállításban. Szervezetünkbe táplálkozással jut be, felszívódását a C-vitamin és a folsav kombinációja biztosítja. A vashiány korán jelentkező tünetei a száraz, fonnyadt bőr és a hulló haj.
Legfontosabb forrásai: máj, marhahús, hüvelyesek, spenót, sóska, sörélesztő, aszalt gyümölcsök
A fentieken kívül a réz, kalcium, foszfor, szelén, ásványi sók és fehérjék megfelelő bevitele is nagyon fontos.

A felsorolt vitaminok a haj és a bőr belső ápolói, szépítői. De vigyázat! A túlzott vitamin-és fehérjefogyasztás hipervitaminózishoz vezethet, így többet árthat, mint amennyit használ.

A hajat és a fejbőrt rendszeresen kell tisztítani, hiszen a hajszálak együttes felülete igen nagy, és rajta a levegőből rengeteg apró porszem tapad meg. A fejbőr továbbá verejtékezik, hámlik, és faggyút is termel, ezért is rendszeres tisztításra szorul. A haj a szagokat is erősen megköti, így az elhanyagolt haj összhatása még kellemetlenebbé válik.
A gondozatlan fejbőrön felhalmozódó, faggyúval átitatott, levált hámsejtek a fejbőr gyulladását, viszketését okozhatják, és a szőrtüszőben folyó hajszálnövekedést is károsan befolyásolják. Hideg időben helytelen fedetlen fejjel járni, mert a hideg hatására összehúzódó hajszálerek gátolják a fejbőr megfelelő vérkeringését, és ez a hajhagymák idő előtti pusztulásához vezethet.
Borzalmasan tönkreteszik a hajat az olyan vegyi ártalmak, mint a dauer vagy hajfestés, de a túl magas hő, a hajsütés és a hajvasalás is ártalmas.
Fontos az is, hogy hajunknak megfelelő sampont és balzsamot válasszunk, és azokat helyes módon használjuk

A hajápolás alapszabályai:

1. Hajmosás:

A helyes hajápolás a hajmosással kezdődik. Milyen gyakran szükséges hajat mosni?
A hajmosás aranyszabálya független attól, hogy normál, zsíros vagy száraz-e a hajunk. A haj illata, frissessége és a szennyezés mértéke szabja meg, milyen gyakran mossuk. Mindig a haj- és a fejbőr típusának megfelelő samponnal történjen a hajmosás.
Akinek a fejbőre és a haja száraz, kerülje a túl gyakori hajmosást, mert a lassabban működő faggyú - és verejtékmirigyek miatt a védelmi szerepet betöltő savköpenyt eltávolítja a fejbőr- ről. Viszont ha hosszabb ideig- akár 1 hétig- nem mossuk meg a fejbőrt, a levegő szennyezettsége miatt a piszok még a száraz fejbőrön is könnyebben megtapad.
Akinek az átlagosnál gyorsabban zsírosodik a haja és a fejbőre, 3-4 naponta mossa meg, hiszen a verejtékkel ásványi anyagok és savak rakódnak le a fejbőrbe.
A mindennapi hajmosás azt a veszélyt rejti magában, hogy teljesen megfosztjuk bőrünket a faggyúmirigyek váladékától. Ha erre mégis rákényszerülünk, olyan sampont alkalmazzunk, mely mindennapi hajmosásra alkalmas, kímélő, és amelynek a pH értéke megegyezik bőrünkével.
Hajmosás előtt alaposan keféljük át, bontsuk ki a hajat. Ezáltal csomómentessé tesszük és fellazítjuk. A hajat a sampon felhordása előtt jól nedvesítsük be.
A különféle hajmosószerek jóvoltából a fejbőrön és a hajszálakon megtapadt szennyeződések, a hajkozmetikumok maradékai, zsír, por vízzel leöblíthetővé válnak, ám a mosással részben a fejbőrt védő zsírköpenyt is eltávolítjuk. Minél erősebb a sampon zsíroldó képessége, annál szárazabbá válik a fejbőr. Akiknek eleve zsírosabb típusú a hajuk, azoknál ez a folyamat nem okoz károsodást. A száraz bőrűeknek érdemesebb olyan sampont választaniuk, amely nem szárítja ki túlságosan a bőrt. A hajmosószerek helytelen megválasztásának másik következménye, hogy az erősen lúgos kémhatású samponok a bőr természetes 5,5 pH értékű savas kémhatását is tönkre teszik.
Hajunkat soha ne forró vízzel mossuk, a forró víz igénybe veszi a fejbőrt és károsítja a haj felszínét is. A nedves hajszálak megduzzadnak, ettől védő pikkelyrétegük kinyílik és sérülékenyek lesznek. A forró víz használata a fejbőrnek is árt: viszketés, korpásodás lesz a következménye. A túl meleg víztől megnyílnak a pórusok és a fejbőr faggyúmirigyei aktiválódnak. Mossuk és öblítsük a hajat langyos vízzel, majd a végén egy kevés hideggel. A hideg víztől a fejbőr vérkeringése is jobb lesz, a haj szerkezete összehúzódik, a felület kisimul, ezért a haj egészségesebb, fényesebb lesz.

A sampont soha ne öntsük közvetlenül a hajra, hanem használat előtt picit hígítsuk fel és ezután tenyerünkkel egyenletesen oszlassuk szét a fejbőrön. Hajunkat minden mosásnál kétszer mossuk meg a hajminőségünknek megfelelő samponnal. Az első mosásnak zsíroldó szerepe van és az, hogy a szennyeződések nagy hányadát eltávolítsa. Elsősorban a fejbőrt tisztítsuk, masszírozó, lassú, de erőteljes mozdulatokkal, a hajszál vége irányába, és mindig ujjbeggyel végezzük a masszírozást. Az első mosás időtartama 2-3 perc. A képződött habot gyenge vízsugárral, rövid ideig öblítsük le. A következő mosás hosszabb ideig is eltarthat már, ekkor erősebb masszírozásra és a hajszál mosására kerül sor. A második mosás vérkeringést serkentő, izomlazító, masszírozó szerepet tölt be. A masszírozás fokozza a vér keringését és elősegíti a haj fejlődését. A második mosáskor hosszabb, erősebb vízsugárral öblítsünk. Az öblítés addig tartson, míg a hajról tiszta víz nem folyik. A sampont ez által maradéktalanul eltávolítjuk a hajból, nehogy filmréteget képezve súlyként nehezedjen a szálakra és irritálja a fejbőrt.
Akik hetente többször is mosnak hajat, azoknak egy alapos tisztító mosás is elegendő alkalmanként.
A hajmosásnál a helyes masszírozás különösen fontos: a hajat nem szabad a hajmosás alatt rángatni, tépni. A masszírozás körkörös mozdulatokkal, megfelelő erősséggel történjen.
A fejmosást nem szabad körömmel, csak ujjbeggyel elvégezni, nehogy megsérüljön a fejbőr!

A helyes fejmasszázs:

A masszázs csodákat művel, mivel nem csak ellazít, de a hajunknak is nagyon jót tesz. A masszázs hatására a fejbőr vérkeringése felfrissül, fokozódik és így a hajápoló szerek hatóanyagai is könnyebben fejtik ki hatásukat. A masszázs javítja a haj és a hajhagymák tápanyagfelvételét, a fejbőr általános állapotát, megszünteti a fej területén keletkezett feszültséget, így megszünteti a rossz vérellátásból eredő hajhullást, normalizálja a hajszál gyökerének életkörülményeit. Hatására fokozódik a vér és oxigénellátás. A jobb vérellátás hatására több létfontosságú tápanyag jut a hajgyökerekbe, elősegítve ezzel a haj növekedését. Az eredmény: erős, csillogó haj.

A fejbőr masszírozása kulcs az egészséges hajhoz: a napi hajmosással együtt vagy nélküle is rendkívül hatásos!

A mosás után alapos hajtörlés következik, majd a hajtípusnak megfelelő hajápoló szer alkalmazása, mely szintén fontos része a hajhigiéniának.
Ha balzsamot használunk, a hajtőre soha ne tegyük, csak arra a területre, ahol szükséges. A balzsamot mindig szárazra törölt hajra kenjük, és bontófésűvel minden oldalról fésüljük át a hajat, amíg nem érezzük, hogy könnyedén fésülhetővé válik.
Néhány perces várakozás után, 3-5 percig bő vízzel alaposan öblítsük ki a terméket.
Nagyon hatásos, vérkeringést fokozó hatású a váltakozó hideg- meleg vizes öblítés.
A nedves hajat ne tépjük, hanem gyengéden bontsuk ki. A nedves hajszálak sokkal érzékenyebbek, különösen a festett, dauerolt és a természetesen göndör hajé. A legtöbb töredezés a nedves haj fésülésekor keletkezik. Ha mégis kifésüljük, azt csak az ápolótermékek felszívódása után tegyük, nagy fogú fésűvel vagy az ujjainkkal. Ha a hajszálak túlságosan kinyúlnak, soha többé nem lesznek már annyira feszesek, hogy megfelelő tartást adjanak a frizurának. A fésüléshez ritka fogú szaru vagy lekerekített fogazatú műanyag fésűt használjunk.
Mosás és az ápoló termékek alapos leöblítése után a hajat jó nedvszívó képességű törölközővel töröljük szárazra. Arra fokozottan ügyeljünk, hogy ne dörzsöljük hajunkat túl erősen a törölközővel! Inkább csak nyomogassuk át az anyaggal a hajvégeket, vagy turbánt kötve itassuk fel a vizet a hajunkról.
A mosás után használt fixálókat, rögzítő habokat mindig csak arra a részre tegyük, amit valóban rögzíteni akarunk, a fejbőrre soha ne kerüljön. A hajhabot, zselét, vaxot, lakkot mindig a haj típusának megfelelően adagoljuk!

Balzsamok, kondicionálók:

Kétféle típusa létezik: az egyiket le kell mosni, a másikat nem. Koncentrált hatóanyagokat tartalmaznak.
Olyan anyagokkal látják el a hajszál pikkelyrétegét, melyek a felületet azonnal kisimítják, így a víz hatására megduzzadt védőréteg ismét zárt lesz. Leoldják a sampon maradványait, kifényezik a haj szarupikkelyeit. Könnyen fésülhetővé és rugalmassá, fényessé varázsolják a hajat, dúsító, ápoló és regeneráló hatóanyagokat tartalmaznak.
Minden második vagy harmadik mosáskor használjunk balzsamot. Annak érdekében, hogy hajunk a fejtetőnkön ne zsírosodjon túl, az ápolószereket a haj végétől a töve felé dolgozzuk be a hajba. A balzsamot mosás után vigyük fel a hajra, néhány percig fésüljük át hajunkat minden irányba, és típusától függően 5-20 percig hagyjuk hatni. Utána bő vízzel öblítsük le.
A kondicionálók keratint vagy proteint, esetleg más fehérjéket tartalmazó folyadékok, melyek erősítik a hajszálakat. 4-5 percig hagyjuk a hajon, alaposan fésüljük ki, majd bő vízzel öblítsük le.

Hajpakolások:

A pakolások a haj nedvességtartalmának a megőrzésére szolgálnak. Töménységük és intenzitásuk miatt- normál esetben- elegendő havonta egy-két alkalommal használni őket.
Minden hajtípusnak szüksége van regenerálásra, hiszen a nap, a szél, a sós és klóros víz egyaránt károsítja az igénybevett és a normál hajat is. Minél nagyobb igénybevételnek van kitéve a haj, annál gyakoribb alkalmazása javasolt. Megszüntetik a hajkárosodást, belülről regenerálják a hajszálakat, feltöltik a porózus hajszálak mélyedéseit, lezárják a rostokat.
Javítják a szarulemezek rugalmasságát, pótolják a felszíni zsírtartalmat. Mindig mosás után, tiszta hajra kell felvinni és kb.20 perc után bő vízzel le kell öblíteni.
A használatuk után a haj puha és fényes lesz, s könnyen kibonthatóvá válik.

Hajfixálók, zselék:

Hatásuknál fogva a hajszálakra rárakódva a hajszálakat megkeményítik, ezáltal a haj dúsabbnak tűnik. Károsítják a haj anyagát, hosszabb ideig alkalmazva a hajszálak letöredezését, elvékonyodását okozzák. Néhány alkalommal használva nem okoznak maradandó károsodást.

Hajlakk:

A hajszálakra megszilárduló műanyag réteg kerül használatukkal, ami azt szolgálja, hogy kimerevítse a hajszálakat, ezzel egyidejűleg természetellenes merevséget kölcsönözzön nekik. Állandó lakkozás hatására a haj nehezen fésülhetővé válik szaruanyag kiszárad, a hajszálak letöredeznek, elvékonyodnak.

Hajvég ápoló szérumok:

A szérum a felrostozódott, feltöredezett hajvégeket regenerálja és tapasztja össze.

Hajszárítás:

A nedves haj nagyon kényes! Hajmosás után soha nem szabad törölközővel dörzsölni a hajat, mert nagyon megviseli, törékennyé teszi a művelet. Hagyjuk kevés ideig a törölközőt rajta, hogy a felesleges nedvességet felszívhassa, utána sokkal fésülhetőbb lesz a haj és a hajszárító is kevésbé árt neki.

A hajszárítót tartsuk legalább 20-30 centis távolságból és soha ne legyen túl forró, se nagy fokozatú, mert a meleg károsítja a hajszálak hámsejtjeit. A túl forró levegőtől a fejbőr és a hajszál is előbb-utóbb kiszárad, és haj törékennyé, fénytelenné válik.
Mindig a növekedés irányába szárítsuk a hajat, a tövétől a végekig.

Nyári időszakban külön figyelmet kell fordítanunk hajunk ápolására / bővebben lsd. Nyári hajápolás/
Az UV sugárzás, az uszodák klóros, a tenger sós vize igénybe veszik a haj szerkezetét.
Nagy melegben kendő, fejfedő védjen a meleg, szárító levegőtől. A napfény erősen szárít, és ionizáló hatásánál fogva más módon is károsítja hajszál szerkezetét. Tengerparton, víz mellett való napozás után hajmosás és balzsam alkalmazása kivédi a káros hatásokat.
A szolárium a napfényhez hasonlóan károsítja a haj struktúráját, mivel hozzá hasonló hullámhosszú sugarakat tartalmaz.

Hajfestés:

A hajfestéskor a kémiai anyagok a hajszálban lévő festékanyagokat elroncsolják, vagy megváltoztatják. Tehát a festés a hajszál finom szerkezetét változtatja meg, ezáltal ellenállását csökkenti. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legjobb minőségű hajfestéket használjuk, mert a festés hatására gyengül a hajszál rugalmassága, szárazabbá, sérülékenyebbé válik a haj, elvékonyodhat és törhet is.
A festett haj számára a napfény, a hajszárító és az uszoda klóros vize éppen olyan károsodás okoz, mint a természetes hajszínnél.
Festés után rendszeres balzsamozás és hajpakolás használata hasznos lehet.

Fésűk, kefék:

A hajápolásnál az sem mindegy, milyen eszközöket használunk. Válasszunk természetes anyagokból készült fésűket, keféket, mert ezek károsítják a legkevésbé a fejbőrt és a hajszálak felszínét.
A haj és a fejbőr kefélése serkenti a vérkeringést. A hajkefélés mechanikus tisztító művelet is. Célja, hogy a hajról eltávolítsa a port, az előző lakkozás maradványait.
A keféléssel visszaadhatjuk a haj levegősségét, fényét, ragyogását, és eltávolíthatjuk a napi természetes hullásból származó szálakat.
Gondosan ügyeljünk a hajkefék és a fésűk tisztaságára! Fésülködésnél a fésűn zsír, korpa és faggyú marad, és ez kitűnő táptalaj a baktériumok számára. Ezek a baktériumok minden újabb fésülködésnél a hajba, a fejbőrre kerülnek. Ezért minden alkalommal alaposan tisztítsuk ki az eszközöket. A fésülködéskor használt kefe vagy fésű vége soha ne legyen hegyes! A hajat, miután megmostuk, a hajvégektől a hajtő felé haladva, ritka fogú fésűvel szabad csak kibontani. Az éles, hegyes fogú műanyag fémfésűk könnyen felsértik a hajszálak külső rétegét. A lekerekített fogú, természetes anyagú- fa vagy szaru- fésűk sokkal kíméletesebbek.
A hosszú hajat mindig akkor szabad csak kifésülni, amikor már majdnem száraz. A legmegfelelőbb kefék és fésűk ma már természetes anyagokból, általában fa nyéllel készülnek. A tüskék végén védőgömböcskék vannak, így nem karcolják a fejbőrt, könnyebb velük dolgozni. Száraz fésülésnél is csak tompa fogú, csontból vagy fából készült fésűt, kefét használjunk - ezek sem a fejbőrön sem a hajszálakon nem okoznak károsodást.

Fontos, hogy mindenki tudja, milyen minőségű a haja. A frizurát, a hajviseletet és a hajápoló szereket is annak megfelelően kell megválasztani, hogy milyen hajtípussal rendelkezünk.

Az ember közérzete nagymértékben függ külsejétől. Külső megjelenésünkben, a Rólunk alkotott első benyomásban fontos szerepet játszik a hajunk milyensége. Pontosabban a szép haj és a megfelelő frizura. Az ápolt külső alapfeltétele lehet a szakmai és az üzleti sikernek is.

Azt szokták mondani a felnőtt ember felelős az arcáért. Ez igaz, de a hajáért is. Még akkor is, ha az adottságait nem változtathatja meg. A hajunk minősége, színe és jellege öröklött. De az, hogy miként bánunk az örökséggel, már rajtunk múlik…