Hajbetegségek, károsodások

Hajunk sajnos nem mindig felel meg álmainknak. Ezért törekszenek sokan hajszínük és frizurájuk megváltoztatására. A haj természetes szépségét és adottságait épp ilyen sokan szeretnék megőrizni vagy visszaállítani.
Az egészséges / nem roncsolt / hajszálon nem látható törés, rojtosodás, szakadási hajlam, sérülés.
A különböző – főleg szakszerűtlenül végzett – kezelések, valamint egyéb belső zavarok hajszerkezeti károsodások egész sorát okozhatják. Ahhoz, hogy a hajat szakszerűen kúrálhassuk, tudnunk kell milyen problémával állunk szemben, tehát helyes diagnózisra van szükségünk.

Belső zavarok okozta hajproblémák:

A hajszál betegség okozta elváltozásai, amelyek a sejtképződés jelentős zavarának következménye – viszonylag ritkán lépnek fel.

TRICHORRHEXIS NODOSA (hajcsomósodás) – a leggyakoribb hajrendellenesség. A hajszál a kezdeti szakaszban felhasadozik hosszanti irányban - melyek fehér csomócskák alakjában válnak láthatóvá, és egy hajszálon több csomócska is kialakulhat - majd végül ebben a környezetben a haj kirojtosodik és ecsetszerűen eltörik. Az érintett hajszálaknál többnyire kiszálkásodást is tapasztalhatunk. Ezt a haj keratinrétegében bekövetkezett szerkezeti hibát velünk született és szerzett folyamatok sokasága is okozhatja.

MONILETHRIX (orsóhaj) - öröklött rendellenesség. A fejbőrön számos homokszemszerű szarukúp látható, a haj szabályos távolságokban, gyöngyfüzér szerű megvastagodásokat és elvékonyodásokat mutat. A haj rendszerint csak 2,5 cm-ig nő meg, és ezután letörik. Így a haj teljesen kopasznak látszhat.

PILI ANULATI (gyűrűs haj)- a hajnak ez a típusú betegsége a keratinképződés rendellenességével magyarázható. Normális külső minőséget mutat, ami lehetővé teszi a színezést és az alakítást. A haj olyan, mintha kis gyűrűcskékből állna, mivel szabályos távolságokra világos és sötét / pigmentált / váltakozó hajszakaszokat figyelhetünk meg. A haj könnyen törik, ettől eltekintve normálisan nő.

PILI TORTI (sodrott haj) – a hajszál azon sérülése, mikor a hajszálak lelapultak, ellapult keresztmetszetűek, és mint egy sodrott kötél a tengelyük körül megcsavarodnak. Emiatt csillogó fényvisszaverődés tapasztalható a hajon. A haj nagyon törékeny, emiatt többnyire rövid. A haj jellegzetesen kócos kinézetű, makacsul eláll a fejtől, igen száraz, kuszán, ziláltan áll. Ez az elváltozás gyakran csak a gyermekkorra korlátozódik

Külső behatások okozta hajproblémák

Felhasadozott hajvégek :
A hajvégek felhasadozása nem okvetlen kémiai terhelés hatására alakul ki. A hajvég - mint a hajszál legidősebb része- a legrégebben van kitéve az időjárásnak és a mechanikus elhasználódásnak. A rendszeres vágás és a gondos hajápolás megakadályozza a hajszál esetleges hosszanti felhasadozását.

A haj és a fejbőr megbetegedéseiből adódó rendellenességek mellett szintén nagyon gyakoriak a haj struktúrájának azon károsodásai, melyeket külső behatások, mechanikus, fizikális vagy vegyi kezelések eredményeznek. / lsd. károsodott haj /. A haj egy érzékeny anyag, melyet már a természetes öregedési folyamat és a környezeti hatások is erősen igénybe vesznek. Ezeket a hatásokat az erős vegyi beavatkozás és az intenzív fizikai igénybevétel pl. húzás még jobban felerősítik.

A környezet káros hatása:

Az első sejtosztódás után, (mely a haj gyökerében megy végbe) kb. még 10 nap telik el, amíg az új hajszál a fejbőrt átszakítva előbújik. Ezzel egyidejűleg a haj számára azonban a megpróbáltatások egész sora kezdődik meg! Mosni kezdik, kefélik, fésülik, tehát a fiatal hajszál hamarosan abba a korba kerül, amikor már a külső behatásokat sem kerülheti el.

A haj az emberi test szerves része. A hajszál is érzékeli, visszajelzi az időjárás változását.
A légköri viszonyok alakulása befolyásolja hajunk állapotát. A levegő több- kevesebb nedvességet tartalmaz. A levegő nem káros a hajnak, de a frizurát elrontja. A hajszál anyaga hosszabb rövidebb időn belül a levegőből visszanyeri természetes nedvességtartalmát, melyet kiszárítottunk, így eredeti formáját is. Ennek mértéke a hajszál nedvszívó hatásától, a levegő páratartalmától és a hajszál vastagságától is függ. Minél vékonyabb szálú a haj, annál gyorsabb ez a folyamat, az ilyen haj nedvszívó képessége a legnagyobb, tartása pedig a legkisebb.

A levegő szennyezettsége jelentős mértékben befolyásolhatja a haj fényét, rugalmasságát, nedvszívó képességét és a fejbőr egészségi állapotát. A városi levegő szennyezettsége – a megemelkedett mikrobatartalma miatt - károsan hat a haj és a bőr állapotára is. Az ipari létesítményekből és a közlekedésből származó ártalmas anyagok, a szénhidrogének és a kátrány szennyezik, és főleg vízhatlanítják a hajat. A nagymértékben veszélyes és mérgező gázok, a szén-dioxid és a kénhidrogén gátolja a bőrfelület légzését, elzárják a pórusokat.
A légköri tényezők károsító hatását megfelelő fejbőr-és hajkezelésekkel ellensúlyozni lehet!

A hajszárító forró levegője roncsolja a haj szerkezetét. A kutikula réteg megsérül, és nem tudja ellátni a haj belső részeinek védelmét, ezért a haj veszít nedvességtartalmából, töredezetté válik. A napsugárzás a nedvességgel együtt – a levegő nedvességtartalmával is - enyhe oxidációs folyamatot indít el, ettől főleg sokaknak- inkább nyáron- a fejtetőn kivilágosodik a haja. Öltözködéskor, pulóver le és felvételénél, fésülködéskor, keféléskor dörzsöljük a hajat, így gyakran elektrosztatikus feltöltődés jön létre, ami nem igazán tesz jót a hajnak. Ehhez még gyakran társul vegyi kezelés is. Ebből következik, hogy főleg a finomszálú haj már a természetes kihullás előtt megrongálódik. Ezek a károsodások elérhetik azt a fokot, hogy a hajszál még csak egy bizonyos hosszúságot ért el, máris megtöredezik és kihullik.
Hajkárosodáshoz vezethet továbbá a medencék klóros vize, rossz, éles kefék, ollók és fésűk használata, az ultraibolya sugárzás, erős főnözés, a nagyon erős tupírozás is.
A hajfestésnél a rossz keverési arány, a túl hosszú hatóidő, a haj mechanikus nyújtása, / a festék befésülésekor / valamint a pikkelyréteg ledörzsölése lehet a kiváltó ok.
Dauerolás esetén a nem megfelelő dauervíz használata, túl hosszú hatóidő, szakszerűtlen csavarási technika stb. okozhat problémát.

Töredező haj- és hajvég:

A hajszálvégek töredezettsége betegség. Gyakran a pikkelyréteg sérülésének a következménye, amikor a pikkelyréteg teljesen vagy részlegesen elveszik. A pikkelyek védőréteget képeznek a hajszálakon és a hajszálvégek irányába rendeződnek. Normál állapotban a haj tövénél ez a réteg különösen sima, a pikkelyszéleken sérülésnek nincs nyoma, megszokottan lesimulnak, alig állnak el. Ha a hajhossz megnő, a haj állandó mechanikus hatások következtében kopni kezd.

E hatások közé sorolható:
- A mindennapos hajápolás, fésülés, kefélés,
- A rendszeres időközönkénti hajmosás, dörzsölés és szárítás
- Az időjárás, a szél, a napsugárzás és a nedvesség hatásai

Vitamin- és ásványi anyaghiány, egyoldalú táplálkozás, helytelen hajápolási szokások és nem megfelelő kezelések miatt is töredezésnek indulhat a hajvég.

Hosszú hajnál gyakoribb panasz. A hajszál legnagyobb igénybevételének kitett része a hajvég, ezt éri a legtöbb fizikai és kémiai hatás / sütővas, fésű, kefe, napfény, festék, szőkítő /, a hosszú, kibontott haj pedig még a vállakon súrlódva is kopik. A hosszú haj különösen kényes, mert- a szálak hossza következtében- a hajvégre már nem jut el a hajtüszők mirigyeinek zsírozó, ápoló anyaga, ami szintén töredezést okozhat.

A hajtöredezés esetében a kopás jelei először a hámrétegen / cuticulán / jelentkeznek. A pikkelyszélek megcsorbulnak, és lassan elkezdenek leperegni. A hajszálak védelme emiatt részben megszűnik. A pikkelyszélek folyamatos sérülése bizonyos körülmények között a pikkely végleges elvesztéséhez vezethet. A folyamat hónapokig vagy még tovább is eltarthat, a mechanikus hatások intenzitásától és gyakoriságától függően. A töredezés felléphet vegyileg kezelt hajon éppúgy, mint normál hajon és azonos gyakorisággal fordul elő finom, közepes vagy erősszálú hajnál is. Teljes pikkelyvesztés általában csak a hajvégekben állapítható meg, mely a hajhossz növekedésével erősödik. Ha a hajszálvégek elérik a totális pikkelyvesztés állapotát, viszonylag gyorsan kettéhasadnak. Ha a haj töredezése egyszer bekövetkezik, gyorsan továbbterjed.
Ezt haladéktalanul kezelni kell, mert a hajszál védőrétegének berepedése lassan a belső állomány kiszáradásához vezethet, és a haj tovább törik.
A töredezés nem csak egy fokozódó sérülése a hajnak, hanem csúnya is, mivel az ecsetszerűen szétnyílt hajszálvégek jól láthatók.

A haj töredezését megelőző intézkedések a haj mindennapos ápolásával kell, hogy kezdődjenek: a fésülködéssel és a keféléssel. Nagyon fontos a kiváló minőségű kefe és fésű használata.
Fontos a jó minőségű sampon megválasztása és alkalmazása, mely csökkenti a pikkelyréteg kopását, és ezzel kezeli és megakadályozza a haj töredezését is.

Bővebben lásd Károsodott haj

Finom, vékonyszálú haj

Sok nő elsőszámú problémája a puha, finom, vékonyszálú haj. Ez egy olyan hajtípust jelent, mellyel a természet nem bánt bőkezűen. A hajszál átmérője 0,05 mm-nél kisebb és csak fele olyan erős, mint a megfelelően vastag hajszál. Abban az esetben, ha nem mutat egyéb elváltozást (pl. túlzott vagy nem kielégítő zsírtermelés) normál hajként kezelendő. Ennek ellenére adódhatnak a hajjal speciális problémák: a hiányzó telítettség, a hajnak nincsen volumene, a frizura rálapul a fejbőrre, nem tartós. Gyakran tompa fényű, nedvszívó képessége nagy, de tartástalan. A tünetek a haj finomságára, vékonyságára vezethetők vissza. Ha a vékony szálú haj zsíros, akkor a termelődő faggyútól még jobban lelapul, elnehezedik.
A probléma alapvetően nem küszöbölhető ki, de léteznek olyan speciális szerek, melyek segítségével kezelhető.

Sajnos az nem várható el, hogy valóságos oroszlánsörény válik majd belőle, hiszen a haj felépítése örökletesen meghatározott.
A megfelelő frizura kiválasztása, a tökéletes vágás sokat változtathat a helyzeten.
A hajszál vastagításának másik módja lehet a festés, dauerolás illetve a melírozás is.
Figyelni kell azonban, mert a beavatkozások miatt a haj szerkezete roncsolódik, veszít rugalmasságából, töredezni kezd, és még szárazabbá válhat. Csak ritkán vegyük ezért igénybe ezeket a módszereket.