Hajhullás

A hajjal kapcsolatos legkomolyabb és leggyakoribb kozmetikai panaszt a hajhullás jelenti.

Génháztartásunk szabályozza hajunk életkorát is. A hajszálak élettartama 2-6 év, naponta 0,4 mm-t nőnek, naponta a hajzat 0,01-0,08 százaléka hullik ki. Hogy a fejünkön mi történik e ciklus alatt, az függ a táplálkozástól, az egészségi állapottól, az öröklött tulajdonságoktól és a hormonháztartástól.
Az egyes hajszálak saját ciklusuk szerint növekednek, egymástól függetlenül, így van olyan, amely éppen befejezte a termelést és pihen.
A hajszál fejlődése három szakaszra osztható. Az elsőben - mely rendszerint a leghosszabb - a hajhagyma intenzíven termeli az új sejteket. A második szakaszban megszűnik a sejtek osztódása, s amikor ez az állapot bekövetkezik, jön a harmadik szakasz, amelyben a hajszál már nem vesz fel tápanyagot, meglazul, majd kihullik.
A hajhagyma néhány hétig pihen, majd megindul az új hajszál termelése, amely havonta kb. 1 cm-es hossznövekedést ér el. A kihullott hajszálak helyébe mindjárt új nő, és így hajzatunk tulajdonképpen állandóan kicserélődik. Ez a természetes hajváltás, tehát a hajhullás életünk velejárója.

A hajhullás normál mértéke - mely egyénenként változó - naponta kb. 30-80 szál, amely a fejbőrön lévő kb.80 ezer - 150 ezer hajszálhoz viszonyítva nem sok. Egészséges emberen a napi 30-80 szál kihullása tehát nem betegség, ha a hajszemölcsök egészségesek és elég gyorsan termelik az új hajszálakat. Ősszel és tavasszal normális körülmények között is - a fokozott pajzsmirigyműködés miatt - valamivel több hajszál hullik ki.
Amennyiben a hullás mértéke megemelkedik (ez kb. napi 100 szál elvesztését jelenti), hosszabb ideig fennáll és a hajvesztés látványossá válik, kóros hajhullásról beszélünk. Ekkor az új haj már nem tudja pótolni a kihullással elveszített hajmennyiséget, és az eredetileg hajjal fedett terület akár 60 % - al is csökkenhet. Ha az új hajszál szakadékonyabb, rövidebb, vékonyabb, ez a kopaszodás előjele.

Kóros hajhullás esetén fontos kideríteni, hogy mi áll a hajhullás hátterében és mit tehetünk ellene.
A hajhullás hátterében számos külső és belső ok állhat. Tünetei is eltérőek lehetnek.
A külső tényezők közül - melyek lehetnek fizikai illetve kémiai jellegűek - az agresszív samponok, a túl feszes copf, a mérgező hajgélek, a dauervizek, a fejbőr megbomlott egyensúlyi állapota, a mesterséges hajfestékek és a forró hajszárító, helytelen ápolási szokások stb. okozhatnak hajhullást.
Belső tényezők közül a hajhullás hátterében állhat pl. autoimmun betegség, lappangó, krónikus gyulladás, helytelenül megválasztott diéta, fontos nyomelemek hiánya, magas vércukorszint, fogászati probléma, vészes vérszegénység, fertőző betegségek, stressz stb.
A krónikus hajveszteség civilizációs okokra is visszavezethető: környezetszennyezés, környezeti mérgek (higany, ólom), egészségtelen életmód stb.

Fontos tényező a hajhullás milyenségének a megállapítása is: csomókban hullik-e, hogy sok szál távozik mosáskor vagy fésülködéskor, vagy gyengébb húzásra is kitépődik a haj vagy hajmosáskor hajhagymával együtt távoznak a hajszálak. A normális hajváltás felső határának tekintett kb.80-100 szál egy átlagos érték csupán, kisebb- nagyobb arányban eltérhetünk tőle. Egy erőteljesebb hajmosás után, vagy egy csomósabb haj kibontása után ez a mennyiség változhat, a következő nap azonban nem éri el a felső értéket. Akinek hosszabb a haja komolyabbnak ítélheti meg a veszteséget, pedig a kihullott hajcsomónak csak a tömege nagyobb, nem pedig a mennyisége. A hosszú hajnál a fésülködéskor letöredezett hajszálak is növelhetik a hajhullási mennyiségét.

Kopaszsághoz akkor is vezet a hajhullás, ha a normálisnál nagyobb fokú, krónikus és a haj utánnövése akadályozott vagy hiányos.

Az alopecia a haj vagy a testszőrzet kihullása vagy hiánya.

Az alopecia lehet veleszületett, mely a ritkábban előforduló esetek közé tartozik. A veleszületett kopaszság a papillák csökkent működése, a matrixsejtek fejlődési rendellenességének a következménye. Előfordulhat az egész fejen – ekkor a fejbőr csaknem teljesen kopasz, vagy csak rövid, vékony, színtelen pehelyszerű szálak borítják - de akár csak egy kis fejbőri részt is érinthet.

Ha a szőrtüszők elpusztulnak, akkor az alopecia maradandó (ekkor a hajszemölcs és az osztódó sejtek megsérülnek vagy teljesen elpusztulnak, és nem képesek többé új hajszálakat termelni, pl. balesetek következtében, mint égés, erős savak marása esetén), ha csak átmenetileg szüntetik be a tevékenységüket, akkor átmeneti.(ekkor a szőrtüszőben lévő osztódó sejtek valamilyen oknál fogva rövidebb- hosszabb ideig beszüntetik vagy csökkentik működésüket. A kiváltó ok megszűnésével újra kinő a haj.)

Szépségünk egyik sarkalatos pontja hajkoronánk. Csakhogy külső hatások, öröklött jellemzők vagy saját magunk által előidézett okok miatt sokan elkeseredetten tapasztalják, hogy hullik a hajuk. A hajhullás több mint kellemetlenség mindazok számára, akiket e probléma érint, sajnos az ilyen emberek száma nem kevés: felmérések szerint egyes országokban a lakosság 40 % - át, az emberiség legalább egyharmadát érinti a hajhullás, a hajvesztés és a kopaszodás.
A krónikus hajvesztés, a hajhullás, civilizációs népbetegséggé feltehetően a környezetszennyezés és az életmód miatt vált, s nem csupán a férfiak gondja: a férfiak mellett egyre több nő, sőt gyermek is szenved a hajhullás következményeitől, ritkuló haja miatt. Míg a férfiaknál egy erősen megritkult haj részleges vagy teljes hajhiány vagy akár a kopaszság természetesnek tekinthető és nem szokatlan, addig a nők és a gyermekek életében nem kis feltűnést kelt, olyan szépséghiba lehet, amely megkeseríti az illető életét. A hajhullás tehát egyik nemet sem kíméli, legfeljebb a nők jobban kétségbeesnek, hiszen a sűrű, egészségesen csillogó, erős haj szinte minden kultúrában a szépség és a vitalitás szimbóluma.

A mai világunkban a külső megjelenésünk egyik meghatározó tényezője a hajunk és a frizuránk, melynek állapota hihetetlen mértékben befolyásolja azt is, hogyan érezzük magunkat
A ritkuló haj a fejtetőn, a magasodó homlok, a hajszálak közül egyre több helyen előbukkanó fejbőr, a kopaszodás sokaknál épp ezért okoz komoly pszichés problémákat, önbizalomhiányt, szégyenérzetet, visszahúzódó viselkedést, komoly esztétikai, sőt ez által lelki problémát…

A hajhullásról sokan azt hiszik, hogy öröklött betegség és nem lehet rajta segíteni. Sokszor azonban a fejbőr más megbetegedése, hiánybetegség, szegényes táplálkozás vagy hormonális probléma áll a hátterében, amelyeket meg lehet gyógyítani: a megfelelő módon végzett kezelésekkel a hajzat nagy része visszaszerezhető, és megállítható a további veszteség. Ha a hajhullást időben felismerik még a genetikailag meghatározott kopaszodás folyamatát is le lehet lassítani a fejbőr fiatalításával, az erre már létező speciális szerekkel.
A hajhullás legtöbbször jelentéktelen kellemetlenségnek tűnik, de a krónikus hajhullás mögött nagyon gyakran valamilyen testi elváltozás, betegség áll, melynek semmi köze a haj vagy a fejbőr állapotához. Hajunk szembetűnő jelzőrendszere egészségi állapotunknak nagyon érzékeny műszer: már a betegség kialakulásának kezdetén hajhullással figyelmeztet, hogy szervezetünket veszély fenyegeti!

A haj esetében is igaz, hogy könnyebb a problémát megelőzni, mint megoldani. A haj mindennemű rongálódása, a hajas fejbőr betegségei a kóros mértékű hajhullás nagyon hamar látványos tünetekkel jár, míg a kezelések eredményeire - hiszen a haj növekedése maga is egy lassú folyamat- szinte mindig- főleg a hajhullás esetében- hosszasan kell várni.

Hajhullás típusai:

A hajhullásnak több típusát különböztetjük meg. Leggyakrabban előforduló megjelenési formái - a teljesség igénye nélkül - a következők:

Speciális fajtái:

Mindkét nemnél okozhat hajhullást a fejbőr vérellátásának romlása.

Mivel minden hajszálat külön hajgyökér táplál, amelybe a vérrel jutnak el a tápanyagok, nagyon fontos az optimális vérellátottság, amely gyengéd fejmasszázzsal elérhető. A rendszeres séta a friss levegőn, a hideg-meleg vizes váltó zuhany, vagy a szaunázás szintén fokozza a bőr vérellátottságát.
A vérkeringés rosszabbodásával a hajszemölcs nem kap friss vért és tápanyagot.
A vérellátás romlásának hátterében állhatnak betegségek, cukorbetegség, érelmeszesedés - ilyenkor beszűkülnek a hajhagymákat ellátó hajszálerek, ennek következtében a haj lassabban nő, elvékonyodik, korábban kihullik. Mivel a dohányzás is érszűkítő hatású, ez a rossz szokás is hozzájárul a hajhulláshoz. Túl sok kávé, hideg környezet rosszat tesz a fejbőr ereinek, szűkíti a vérereket, és szintén hajhullást okoz. A hajhagymák és a hajtüszők elégtelen vérellátása fokozható paskolással, kopogtatással, masszírozással. A fej vérellátását fokozhatjuk úgy is, ha hajkefével alaposan megmasszírozzuk a fejbőrt. A masszírozás lazító, ugyanakkor vérellátást serkentő hatású. Az egészséges haj a kefélés hatására nem hullik ki!

Egyéb hajhullások:


A haj károsodását okozhatja mechanikai igénybevétel, például a túl szorosan összefogott hajviselet. Ilyenkor tapasztalhatjuk az ún. tractiós ( feszüléses ) hajritkulást, amikor a halántéknál megritkul a haj. A frizura megváltoztatásával orvosolható a probléma.

Az öregkori hajhullás általában őszüléssel együtt jár, idősebb korban, kb. 50-55 éves kor között következik be. A haj fokozatosan ritkul és a férfiak nagyobb részénél teljes vagy részleges kopaszság jön létre. Oka a szervezet elöregedésének kezdete (tápanyagok hiányos felszívódása, a bőr függelékeinek az öregséggel együtt járó visszafejlődése).

A sérülés, égés következtében kialakult hegesedett kopaszág nem teszi lehetővé a haj későbbi növekedését, mert ilyenkor a szőrtüsző megsérül, új szőrtüsző nem képződik.

A helytelenül végzett fodrászműveletek - drasztikus szőkítés, erős kémiai anyagokkal végzett festés vagy dauerolás stb.- rendkívüli módon károsítják a hajszálakat. A haj ilyenkor nem kihullik, hanem letörik a fejbőr közelében. Mértéktelen számú kémiai beavatkozás következtében a fejbőr annyira károsodhat, hogy a hajnövekedésben játszott szerepét képtelen lesz betölteni.
A fésűk, csatok és hajgumik állandó használata során, vagy az állandóan feltűzött, fonott frizura miatt a haj idővel megtörik, és igen gyakran helyi kopaszság alakul ki. Ilyenkor a probléma akkor szűnik meg, ha a hajat regeneráljuk, és nem károsítjuk tovább a fenti eljárásokkal.