Normál / egészséges haj

Akkor beszélhetünk normál hajról, ha semmiféle látható probléma nem áll fenn, a haj nem áll oxidációs kezelés alatt, a dauerolt haj problémamentes. A haj egészséges, sűrű növésű, szép fényű, zsírtartalma megfelelő. A jó állapotban lévő haj simának tűnik, egymáshoz jól illeszkedő, lapos cuticula lemezkék borítják- független attól, hogy vékony vagy vastag szálú, egyenes, hullámos vagy göndör - ezért a haj:

  • erős, rugalmas, jól formálható, hidratált és egészségesen fénylő
  • nem kócosodik össze
  • elektrosztatikus feltöltődésre kevésbé hajlamos, azaz nem száll össze-vissza
  • a cortex védett a nedvességvesztéstől és a mechanikai hatásoktól

Ez a hajtípus tehát általában nem okoz sok gondot, így különleges kezelést nem igényel. Normál haj esetében egyetlen tennivaló van: az egyensúly megőrzése, az állapot megtartása. Olyan termékek kiválasztása, melyek a haj szerkezetéhez és az állapotához alkalmazkodnak.

Egy bizonyos hosszúság után azonban már nem létezik normális haj. A haj ugyanis megváltozik minél öregebb és hosszabb, így egy bizonyos hosszúság után már nem egyenletesen strukturált a haj. Ha a haj hosszúsága 1 hónap alatt 1 cm-t nő, könnyen kiszámítható, milyen idős pl. a haj középső része vagy a vége. Egy 15 cm-es hosszú hajat már számtalan megterhelés ér- környezeti hatások, rendszeres hajmosás, a frizura naponkénti elkészítése (fésülés, beszárítás stb.) . Ez időben gyakran már a hajtőben eredetileg zárt pikkelyréteg fele sem található meg a hajvégeken. A normál haj struktúrája tehát a valóságban a hajtő és a középrész valamint a középrész és a hajvég közt különbözik. Esetenként itt is lehetnek problémák.

Állandóan kísérjük figyelemmel hajunk és fejbőrünk állapotát, mert egészséges hajzatunkat csak így tudjuk megtartani. A tudatos hajápolás a normál haj esetében sem luxus!