SZÁRAZ FEJBŐR / HAJ

Nagyon gyakori panasz a száraz, törékeny haj.

A száraz haj lehet a hajtüszőkhöz tartozó faggyúmirigyek alulműködése miatt kialakuló probléma következménye. A hajat normál esetben a faggyú védi, mely szép fényt, és csillogást kölcsönöz a hajnak. Ha a faggyúkiválasztás nem kielégítő, a fejbőr alig termel zsírt, akkor a hajra nem jut megfelelő természetes zsírréteg, amely védelmet nyújthatna a környezet káros hatásaival szemben. Az erős samponok, a túl gyakori samponos hajmosás, a nap, a szél, az alacsony páratartalom és a klór mind hajtják kifelé a nedvességet a hajszálakból, és eltávolítják a faggyút. Ha az olajos filmréteg hiányzik a hajszálakról, kevesebb nedvesség raktározódhat el, a hajat nem tartja selymesen, így az természetesen szárazzá válik, törik, sprőd lesz. Ez főleg szárítás után jelentkezik, amikor a haj amúgy sok nedvességet párologtat el, színét és fényét vesztett lesz.
A csökkenő faggyúelválasztás miatt a száraz haj fakó, kemény tapintású, érdes felületű, fénytelen, nehezen formálható. A frizura nem tartós, a hajvégek világosabbak. A haj nehezen fésülhető, fésülés közben serceg, a hajszál vége töredezett, szétvált.

A száraz haj különleges gondozást igényel, speciális anyagokkal kell ápolni, táplálni, hogy természetes nedvességtartalmát, erősségét és lágyságát visszakapja.

A száraz haj gyakran száraz korpásodással együtt lép fel. A korpásodásnak ez a válfaja igen kellemetlen, mert a szarulemezkék nem tudnak beletapadni a faggyúba, így a ruhára hullva ápolatlan benyomást kelt. A száraz, dehidratált fejbőr fénytelennek látszik, gyakran kínzóan viszket, feszül. A fejbőr száraz állapota miatt a haj is merevvé, törékennyé válik.

A száraz haj és fejbőr oka egyaránt lehet külső és belső eredetű is Külsőleg a hajfestés szakszerűtlensége, a nem megfelelő hajápolási készítmények használata, a helytelen vegyszeres munkák, dauer, mechanikai roncsolás, a hajjal történő visszaélés / erős samponok, hajformázók, lakkok használata, a hajszárító forró levegője, gyakori mosások,- amely eltávolítja a faggyút és kihajtja a nedvességet a hajból / is károsítja, szárítja a hajat. Így a kutikula töredezik, ezáltal a belső hajrészek kedvezőtlen hatásnak vannak kitéve: a haj kiszárad, szakad, töredezik.
A száraz, törékeny haj gyakran krónikus cinkhiány miatt alakul ki. Ez elsősorban azokat a nőket érinti, akik gyakran diétáznak, dohányoznak, és fogamzásgátló tablettát szednek.

A cink a haj és a bőr intenzív anyagcseréjéhez szükséges, melyet a legnagyobb mennyiségben a tenger gyümölcseiben, a tojásban, a húsban és a tejtermékekben találhatunk meg.

Az erős termékek használata, illetve az, hogy ezeket nem öblítjük ki alaposan a hajból, a fejbőr kiszáradását okozhatják. A haj és a fejbőr szárazságát különböző környezeti hatások-napfény, szél, klóros víz, alacsony páratartalom- is eredményezhetik, és kialakulhat öröklött hajlam, idegi vagy egyéb belső rendellenesség miatt is. A száraz fejbőr kialakulását köszönhetjük belső kondíciónknak is, amennyiben étrendünk szegényes, táplálkozásunk nem megfelelő és nem tartalmaz elegendő esszenciális zsírsavat, és vitaminokat, amelyek megtartják a bőr nedvességét és optimális zsírosságát. Ha sok egész gabonamagvat, diót, egyéb magot, hüvelyest, friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, akkor elegendő eszenciális zsírsavhoz jut a szervezetünk.

A vérszegénység, pajzsmirigy –és hormonális problémák, környezeti viszonyok is megváltoztathatják a haj-és a fejbőr szerkezetét, hozzájárulnak a száraz fejbőr kialakuláshoz és súlyosbíthatják a problémát.

A száraz hajat lehetőleg ne szárítsuk tűző napon. Napozáskor mindig használjunk kalapot, kendőt, mert a nap szárítja, töri, hasadozottá teszi a hajat.